## 阶段自检 A 答案解析

### 一、听力训练(每小题1分,共20分)

## 第一节: 听句子, 选择正确答语。每个句子读一遍。

- 1. A. Sure. Go ahead!
- B. Good idea!
- C. That's terrible.

- 2. A. I was doing my homework.
  - B. I'm going to do my homework.
  - C. I'm playing the piano.
- 3. A. Certainly.
- B. Yes, I do.
- C. Yes, I'd love to.

- 4. A. A week.
- B. Often.

C. At 8:00 p. m.

- 5. A. I agree.
- B. Not at all.
- C. All right.

#### 【答案】BABBA

#### 【原文】

- 1. Shall we go to a concert this evening?
- 2. What were you doing from 9:00 to 10:00 yesterday morning?
- 3. Do you enjoy collecting coins?
- 4. How often do you take a shower?
- 5. I think smiles are good for our health.

#### 第二节

#### 听下面 5 段对话。从题后所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。每段对话读两遍。

- 6. A. Once a month.
- B. Twice a month.
- C. Three times a month.

- 7. A. For a week.
- B. Last week.

C. Next week.

- 8. A. Yes, she does.
- B. No, she doesn't.
- C. I don't know.

9. A. Jim

- B. Jim's cousin
- C. Both of them

- 10. A. She has an art lesson.
  - B. She is going to a piano lesson.
  - C. She is playing sports.

#### 【答案】CBBBB

#### 【原文】

- 6. W: How often do you go to the movies, Tom?
  - M: I go to the movies three times a month.
  - Q: How often does Tom see the movies?
- 7. M: Why didn't you go to school last week, Liu Qing?
  - W: Because I was ill in hospital.
  - Q: When was Lin Qing ill in hospital?
- 8. M: How do you usually go to school, Li Mei?
  - W: By bike, but sometimes I take a taxi.
  - Q: Does Li Mei usually get to school by taxi?

- 9. W: Jim, does your cousin often read books at weekends?
  - M: No, she doesn't. She often goes to the mall.
  - Q: Who often goes to the mall at weekends?
- 10. M: Linda, what are you going to do on Thursday afternoon?
  - W: Well, I will have a piano lesson. What about you, Michael?
  - M: I'm playing basketball with my classmate.
  - Q: What is Linda going to do on Thursday afternoon?

#### 第三节

听下面 2 段对话。每段对话后面有几个小题,从题后所给的 A,B,C 三个选项中选出最佳 选项。每段对话读两遍。

听第 11 段对话,回答第 11-12 小题。

- 11. When did David start playing basketball?
  - A. At the age of four.
- B. At the age of eight.
- C. At the age of twelve.

- 12. How often does the girl play tennis?
  - A. Once a week.
- B. Three times a week.
- C. Twice a week.

#### 【答案】BC

#### 【原文】

- W: David, do you like sports?
- M: Yes. I like playing basketball best.
- W: When did you start playing it?
- M: About four years ago. At that time, I was eight years old.
- W: What other sports do you like playing?
- M: Soccer and tennis. How about you? Do you like sports, too?
- W: Yes. I like playing tennis best. And I play it with my sister every Monday and Wednesday.

#### 听第 12 段对话, 回答第 13-15 小题。

- 13. Where is Anna going next year?
  - A. To America.
- B. To Australia.
- C. To England.

- 14. What is Dave's dream job?
  - A. A tour guide.
- B. A reporter.

- C. A pianist.
- 15. How long does Dave practice the piano every day?
- A. For one hour.
- B. For one and a half hours.
- C. For two hours.

#### 【答案】ABC

#### 【原文】

- M: What are you going to be in the future, Anna?
- W: I'm going to be a tour guide, because I like traveling and talking with others.
- M: Then you should be good at speaking English.
- W: You're right. I'm going to New York City to study English next year. And what is your dream job, Dave?
- M: My dream job is to be a reporter, but my mother wants me to be a pianist.
- W: Do you like playing the piano?
- M: No, but I have to practice it for two hours every day.

马节: 听短文,选择正确	答案。		
		turday morning?	
A. To a farm.			C. To a library.
How was the weather before	ore 2:00 p.m. tha	at day?	•
	-	•	C. Rainy.
•	•		•
	-	<b>&gt;.</b>	C. By bus.
•			,
·			C. Rice.
· ·	aturday evening	?	
·			C. He watched TV.
		J	
	norning I got up	early because I wa	anted to go to my uncle's farm. I
·		•	•
•	_		_
•		•	•
_	_		•
_			• • •
			·
单项选择(每小题1分	,共 15 分)		
— are we goin	g there?		
— Let's go there by bike.			
A. How B. V	Vhat	C. Where	D. Why
【答案】A			
【考点】疑问副词			
【解析】how 怎样,问:	方式,故选A。		
— Da Ming is an exceller	nt student.		
—Yes, he can not only pla	ay foo	otball but also play	guitar.
【於 c】 D			D. mc, mc
【答案】B			D. the, the
			D. the, the
【考点】冠词	运动;play+零织	冠词+乐器,故选	,
【考点】冠词 【解析】play+the+球类:			Во
【考点】冠词 【解析】play+the+球类: Please drive, B			Во
【考点】冠词 【解析】play+the+球类: Please drive, B	etty. There is a l	ot of traffic in this	$\mathbf{B}_{\circ}$ street at this time.
	Where did the boy want to A. To a farm. How was the weather before A. Sunny. How did the boy go to the A. By car. What did the boy eat for I A. Hamburgers. What did the boy do on Son A. He did his homework. 【答案】ACCAB 【原文】Last Saturday mated to do something interests bicycle, it started to rain. Inderful things. At about 12 hamburgers were never downward to the compact of the co	A. To a farm.  How was the weather before 2:00 p.m. that A. Sunny.  B. Snowy.  How did the boy go to the city museum?  A. By car.  B. By bicycle What did the boy eat for lunch?  A. Hamburgers.  B. Salad.  What did the boy do on Saturday evening A. He did his homework.  B. He wrote at the word at the same and the same at the word at the same at the sa	Mhere did the boy want to go first last Saturday morning? A. To a farm. B. To a museum. How was the weather before 2:00 p.m. that day? A. Sunny. B. Snowy. How did the boy go to the city museum? A. By car. B. By bicycle. What did the boy eat for lunch? A. Hamburgers. B. Salad. What did the boy do on Saturday evening? A. He did his homework. B. He wrote a diary.  【答案】ACCAB 【原文】Last Saturday morning I got up early because I wanted to do something interesting like feeding pigs and milking bicycle, it started to rain. So I went to visit the city museus and the did things. At about 12:30, I felt hungry. So I bought two hamburgers were never delicious like those. At about 2:00 k home. At night, I felt a little tired, but I still kept a diary about # ### ##############################

【解析】副词修饰动词,故选B。

24.	— What will the w	eather be like tomorro	w?				
	— It be	rainy or showery. Who	knows?				
	A. should	B. shall	C. would	D. might			
	【答案】D						
	【考点】情态动记	司					
	【解析】might 可	能也许,故选D。					
25.	— Little Tom is slo	eeping. Please tell Jim	the radio.				
	— All right.						
	A. turn down	B. turning down	C. to turn down	D. turned down			
	【答案】C						
	【考点】词组						
	【解析】tell sb to	do sth 告诉某人做某	事,故选C。				
26.	— Our class footb	all team the	Class 1 football team	yesterday.			
	— Really? It's gre	at.					
	A. won	B. lost	C. beat	D. missed			
	【答案】C						
	【考点】动词						
	【解析】beat 打贝	文,故选 C。					
27.	— I called you at 9	last night, but no one	answered.				
	— Oh, I didn't hear you because I the news on the radio.						
	A. listen to	B. am listening to	C. listened to	D. was listening to			
	【答案】D						
	【考点】时态						
	【解析】我那时」	E在听广播,故用过去	去进行时,故选 D。				
28.	It's very cold outsi	de. You'd better	your coat when y	you go out.			
	A. put on	B. put up	C. take off	D. take away			
	【答案】A						
	【考点】词组						
	【解析】put on 穿	E上;put up 张贴;tal	ke off 起飞; take aw	ay 拿走,故选 A。			
29.	— I have trouble in learning maths this term.						
	— You should pay	more to you					
	A. money	B. time	C. attention	D. idea			
	【答案】C						
	【考点】词组						
		ntion to 注意,故选 C					
30.	— Thank you for o	offering me such a good	d meal!				
	<del></del>						
	A. I'm glad you en		B. It's OK.				
	C.I didn't cook so	well.	D. I can't believe i	t.			

	【答案】	A			
	【考点】	情景对话			
	【解析】	回答感谢	,故选A。		
31.	Taiwan is	S	the east of Chir	na and the ea	st of Fujian.
	A. in; in		B. in; to	C. to; on	D. to; to
	【答案】	В			
	【考点】	方位介词			
	【解析】	in 表示包	括;to 表示不持	妾壤;on 表示接壤,	故选B。
32.	Don't wo	rry. She is	to loo	k after the little boy.	
	A. carefu	lly enough		B. enough care	fully
	C. carefu	l enough		D. enough care	ful
	【答案】	C			
	【考点】	形容词			
	【解析】	be 动词后	面加形容词; en	ough 修饰形容词的时	├候,放到形容词后面,故选C。
33.	I didn't g	o to the par	·k the	hot weather.	
	A. becaus	se	B. so	C. because of	D. but
	【答案】	C			
	【考点】	连词			
	【解析】	because 后	亩加句子; be	cause of 后面加名词,	故选C。
34.	I don't kn	ow if it	tomorro	w. If it, we'll	l go out for climbing.
	A. will ra	nin; doesn't	rain	B. will rain; rai	ins
	C. rains;	will rain		D. rains; rains	
	【答案】	A			
	【考点】	从句			
	【解析】	第一句为	宾语从句, if 表	<b>表示是否;第二句为</b> 条	条件状语从句,if 表示如果,故
选	$A_{\circ}$				
35.	We have		meat at home, de	o we?	
	A. little		B. a little	C. few	D. a few
	【答案】	A			
	【考点】	反义疑问	句		
	【解析】	反义疑问	句符合"前肯	后否,前否后肯"原	则,所以前面为否定,且 mea
不可	可数,故主	<b>先A</b> 。			
三、	完形填空	空(每小题	[1分,共15分	<del>)</del> )	
	Tom bro	ught a box	of biscuits (饼=	于) to a summer camp.	He36 a few and put the res
und	ler his bed	. After lun	ch, he found the	box was gone. He we	ent to tell his camp 37 abou
it.					
	The next	t day, the co	oach saw a boy	eating Tom's biscuit be	ehind a tree. He38 an idea to

help me to teach him a lesson?"

"Well, yes... are you going to punish (惩罚) \_\_40\_\_, sir?" Tom asked. "No, I am not," the coach explained \_\_41\_\_. "That would only make him hate you. I want you to write to your mother and ask for more \_\_42\_\_."

A few days \_\_43\_\_, Tom received another box of biscuits by mail \_\_44\_\_ his mother. "Now," said the coach, "go and \_\_45\_\_ them with the boy who stole your biscuits." Tom didn't understand the coach's words, \_\_46\_\_ he still followed his advice.

Half an hour later, the coach saw the two \_\_47\_\_ come up the hill, arm in arm, they \_\_48\_\_ happily. Tom said that a few biscuits were not so \_\_49\_\_.

In some situations, forgiveness (原谅) is \_\_50\_\_ than punishment.

36. A. drank

R ate

C. cooked

D. bought

【答案】B

【考点】动词

【解析】吃饼干, 故选 B。

37. A. student

B. doctor

C. coach

D. cleaner

【答案】C

【考点】名词

【解析】coach 教练,故选C。

38. A. found out

B. picked up

C. thought of

D. looked up

【答案】C

【考点】词组

【解析】find out 发现; pick up 捡起; think of 想出; look up 查询, 故选 C。

39. A. took away

B. ran away

C. went away

D. threw away

【答案】A

【考点】词组

【解析】take away 拿走; run away 跑开; go away 离开; threw away 扔掉,故选 A

40. A. me

B. him

C. us

D. them

【答案】B

【考点】代词

【解析】用 him 指代偷饼干的孩子,故选 B。

41. A. shyly

B. angrily

C. excitedly

D. carefully

【答案】D

【考点】上下文

【解析】教练小心地解释道,故选D。

42. A. gifts

B. biscuits

C. candies

D. toys

【答案】B

【考点】上下文联系

【解析】由下文判断,问妈妈多要饼干,故选B。

	【答案】	D		
	【考点】	副词		
	【解析】	a few days later 几天后,故选	$D_{\circ}$	
44.	A. of	B. from	C. with	D. by
	【答案】	В		
	【考点】	介词		
	【解析】	来自他的妈妈,故选B。		
45.	A. share	B. choose	C. send	D. give
	【答案】	A		
	【考点】	动词		
	【解析】	share sth with sb 与某人分享,	故选A。	
46.	A. if	B. but	C. and	D. although
	【答案】	В		
	【考点】	连词		
	【解析】	前后两句为转折关系,故选 B	0	
47.	A. girls	B. boys	C. coaches	D. mothers
	【答案】	В		
	【考点】	上下文		
	【解析】	全文讲了两个小男孩的故事,	故选B。	
48.	A. talked	B. told	C. appeared	D. followed
	【答案】	A		
	【考点】	上下文		
	【解析】	他们快乐地交谈着,故选 A。		
49.	A. cheap	B. delicious	C. different	D. important
	【答案】	D		
	【考点】	上下文		
	【解析】	几块饼干没有那么重要, 故选	$_{2}$ $\mathrm{D}_{\circ}$	
50.	A. bad	B. worse	C. good	D. better
	【答案】	D		
	【考点】	比较级		
	【解析】	原谅比惩罚更好,故选D。		

B. before

C. after

D. later

# 四、阅读理解(每小题 2 分, 共 30 分)

43. A. ago

A

All over the world, people enjoy sports. Sports are good for people's health. Many people like to watch others play games. They buy tickets or turn on their TV sets or may be online to watch.

Sports change with the seasons. People play different games in different seasons. Sometimes they play inside the room. Sometimes they play outside. We can find sports here and there. Some sports are rather interesting and people everywhere like them. Football, for example, is very popular in the world. People from different countries cannot understand each other, but after a game they often become very friendly to each other.

51	Sports are	e good for			
31.	Sports are good for  A. the players		D naonla's haolth		
	-	•		B. people's health	on out o
	C. the coa			D. people who like	sports
	【答案】		ır		
		细节理解是			
	_ ,	•	0 1 1	s health 可知选 B。	
52.	•	•	u can		
	A. buy tic	ckets to water	ch the games	B. watch the games	on TV
	C. watch	the games of	on the Internet	D. A. B and C	
	【答案】	D			
	【考点】	细节理解是	<b></b>		
	【解析】	由 They bu	y tickets or turn on	their TV sets or may b	e online to watch 可知选 D。
53.	People pl	ay	_ in different season	ns.	
	A. the sar	ne game		B. different games	
	C. any ga	mes		D. all kinds of gam	es
	【答案】B				
	【考点】	【考点】细节理解题			
	【解析】	解析】由 People play different games in different seasons 可知选 B。			
54.		_ is very pop	oular in the world.		
	A. Table	tennis	B. Baseball	C. Football	D. Skating
	【答案】	C			
	【考点】	细节理解是	<b></b>		
	【解析】	由 Football	l, for example, is ve	ry popular in the world	l 可知选 C。
55.	From this passage we can see that can become very friendly.				
	A. people from different countries all				
	B. people from the same country				
	C. people who do the same sports				
	D. after a game, people from different countries				
	【答案】	D			
	【考点】	细节理解是	<b></b>		
	【解析】	由 People t	from different coun	tries cannot understand	l each other, but after a game
		-			

they often become very friendly to each other 可知选 D。

Mr. and Mrs. Turner live outside a small town. They have a big farm and they are always busy working on it. Their son, Peter, studied at a middle school. The young man studied hard and did well in his lessons. It made them happy.

Last month Peter finished middle school and passed the entrance examination (升学考试). Mrs. Turner was very happy and told the farmers about it.

Yesterday morning the woman went to the town to buy something for her son. On the bus she told one of her friends how clever and able her son was. She spoke very loudly. All the people in the bus began to listen to her.

"Which university will your son study in?" a woman next to her asked.

"In the most famous university in our country!" Mrs. Turner said happily.

"The most famous university?" "Oxford University (牛津)."

Most of the passengers (乘客) looked at her carefully. Some of them said to her, "Congratulations!" A woman said, "I'm sure he'll know Fred Smith." "Who's Fred Smith?" "He's my son." "Does he study in the university, too." "No," said the woman. "He is one of the professors."

IIIy	bon. Does he sta	ay in the amversi	ity, 100. 110, Bala t	ne woman. The is one of the
pro	fessors."			
56.	The story happened	in		
	A. America	B. France	C. Germany	D. England
	【答案】D			
	【考点】推理判断	题		
	【解析】牛津大学	在英国,故选D。		
57.	Mr. and Mrs. Turner	r were happy becau	ise	
	A. their son did wel	l in his lessons	B. they have a big	g farm
	C. they have a good	harvest	D. their son studi	ed at a middle school
	【答案】A			
	【考点】细节理解	题		
	【解析】由 The you	ung man studied ha	ard and did well in his	lessons. It made them happy 故
选	$A_{\circ}$			
58.	Mrs. Turner wanted	everyone to know	·	
	A. her son finished	middle school		
	B. her son was hand	dsome		
	C. her son was goin	ng to study in a uni	versity	
	D. her son was very		•	
	【答案】C	·		
	【考点】细节理解	题		

【解析】由 On the bus she told one of her friends how clever and able her son was 故选 C。

- 59. Mrs. Turner spoke so loudly in the bus that \_\_\_\_\_.
  - A. her friend could hear her
  - B. all the people could hear her
  - C. she hoped to make all the people happy
  - D. she hoped they would say congratulations to her

【答案】B

【考点】细节理解题

【解析】由 She spoke very loudly. All the people in the bus began to listen to her 可知 B。

- 60. Which of the following is true?
  - A. The woman wasn't interested in Mrs. Turner's words.
  - B. Mrs. Turner knew nothing about the famous university.
  - C. The woman wanted to stop Mrs. Turner from showing off.
  - D. The woman next to Mrs. Turner wanted to show off her son, too.

【答案】D

【考点】推理判断题

【解析】由最后女人说自己的儿子是教授可知D。

 $\mathbf{C}$ 

Computers are useful machines. They can help people a lot in their everyday life. For example, they can help people to save much time, and they can help people to work out many problems they can't do easily. Our country asks everyone to learn to use computers before the twenty first century, except the old people.

Today more and more families own computers. Parents buy computers for their children. They hope computers can help them improve (提高) their studies in school. Yet, many of the children use computers to play games, to watch video (影视) or to sing karaoke (卡拉 OK), instead of studying. So, many teachers and parents complain (抱怨) that computers can not help children to study but make them fall behind. So computers are locked by parents in the boxes.

In some other countries, even some scientists also hate computers. They say computers let millions of people lose their jobs or bring them a lot of trouble.

Will computers really bring trouble to people or can they bring people happiness? It will be decided by people themselves!

- 61. Why do we say the computer is a useful machine? Because \_\_\_\_\_
  - A. our country asks us to learn it
  - B. we can use it to play games
  - C. it can help us a lot
  - D. it can help us to find jobs

【答案】C

【考点】细节理解题

【解析】由 They can help people a lot in their everyday life 可知 C。

62.	What do	many teachers and p	parents complain about? They complain that				
	A. their s	A. their students and children use computers to play games					
	B. computers let them lose their jobs						
	C. computers make the students and children fall behind.						
	D. compu	D. computers bring people a lot of trouble					
	【答案】	C					
	【考点】	细节理解题					
	【解析】	由 many teachers	and parents complain that computers can not help children to				
stuc	ly but mak	ke them fall behind	可知 C。				
63.	In this pa	ssage we know com	nputers				
	A. also b	ring us trouble					
	B. bring	us happiness only					
	C. are ha	ted by people					
	D. are ba	d for people's health	h				
	【答案】	A					
	【考点】	主旨大意题					
	【解析】	从第二段开始讲述	述电脑的坏处,故选A。				
64.	Can com	puters really help ch	hildren to study?				
	A. Yes, th	ney can.	B. It's hard to say.				
	C. No, th	ey can't.	D. Of course not.				
	【答案】	В					
	【考点】	推理判断题					
	【解析】	电脑有利有弊,故	故选 B。				
65.	How do y	How do you understand the last sentence of this passage? I think it means					
	A. computers are used by people						
	B. people can live well without computers						
	C. one must decide how to use computers						
	D. computers are strange machines						
	【答案】	C					
	【考点】	推理判断题					
	【解析】	由 It will be decide	ed by people themselves 可选 C。				
五、	用括号中	中所给词的适当形:	式填空(每小题1分,共10分)				
66.	Would yo	ou like something _	(drink)?				
	【答案】	to drink					
67.	Linda is a	a	(care) girl and she is good at Math.				
	【答案】	careful					

68.	Are you willing	(sing) us an English song?	
	【答案】to sing		
69.	We had a	(wonder) time in Spain last summer.	
	【答案】wonderful		
70.	Who came here	(early), Mary or Jane?	
	【答案】earlier		
71.	He should try his best	(finish) the work in time.	
	【答案】to finish		
72.	He is (t	calent) in science.	
	【答案】talented		
73.	My watch is different from	(you).	
	【答案】yours		
74.	I believe that she	(be) a very good teacher in the fut	ure.
	【答案】will be		
75.	Now I know how to cook _	(health) meals.	
	【答案】healthy		
六、	完成句子(每小题 2 分,	共10分)	
76.	说英语能有助于我和外国		
	Speaking English will help	me to	_ foreigners.
	【答案】 make friends with	1	
77.	越来越多的人喜欢篮球。		
	More and more people	basketball.	
	【答案】like playing		
78.	她长大后想当一名舞蹈演	员。	
	She	be a dancer when she grows up.	
	【答案】wants to		
79.	你为什么不喝点儿蜂蜜水	呢?	
	y	ou have some water with honey?	
	【答案】Why don't		
80.	这个老人能照顾自己。		
	The old man can	himself.	
	【答案】 take care of		